söndag 30 mars 2014

4 mindre pajer när man inte kan bestämma sig för 1

När man inte kan bestämma sig för vilken paj man ska göra, då tar man fram de lite mindre pajformarna och gör fyra olika pajer.
Hela Sösdala Bakar. Livet utanför Sösdala.
Plommonpaj, kolapaj, ananaspaj och rabarberpaj 


Pajformar i små portionsstorlekar. De är så söta! 

Bakverk nr 8, 9, 10, 11 av 22 ur Hela Sösdala bakar 2013.
Det är så kul att testbaka alla dessa recept.


Ananaspaj (Finns på sidan 22) Hela Sösdala bakar 2013
Recept och paj inlämnat av Helen Jönsson

Denna paj fick hedersomnämnande av domarna.


Foto på Helens paj
Pajdeg:
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl créme fraiche
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 små burkar krossad ananas

* Blanda ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform.
* Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
* Låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
* Vispa ihop créme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg.
* Rör ner ananasen.
* Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

Låt pajen svalna och servera med vaniljglass.



Hela Sösdala Bakar
Ananaspaj


Kolapaj (Finns på sidan 23) Hela Sösdala bakar 2013

Hela Sösdala Bakar
Foto på Melindas paj
Recept och paj inlämnat av Melinda Pannwitz

Pajdeg:
100 g smör
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten


Kolafyllningen:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl sirap

200 g smör

* Skär smöret till degen i bitar, mixa det i en matberedare och tillsätt mjölet. När det blivit en smulig deg tillsätt vattnet.
* Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 30 minuter i kylen.
* Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga den och grädda den tills den är gyllenbrun (ca 25 min).
* Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120 grader eller 30-40 minuter. Har man ingen termometer kan man göra ett kulprov. (Kulprov
= du lägger en droppe av kolan i ett glas med kallt vatten och om den går att forma till en kula är kolan klar.)
* Skär smöret i bitar och lägg i kolasmeten.

Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåpet så den får stelna. 



Hela Sösdala Bakar
Kolapaj



Eftersom vi gjorde små portionspajer blev det kolasmet över.
Lite hackade mandlar och russin i smeten så blev det goda och gulliga kolor.




Svennes rabarberpaj (finns på sidan 24) Hela Sösdala bakar 2013
Recept och paj inlämnat Sven-Erik Andersson

Fick hedersomnämnande av domarna



Hela Sösdala Bakar
Bild på Sven-Eriks paj
Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
Rabarber
Smör
1,5 dl pärlsocker

* Vispa samman äggen och sockret.
* Blanda i vetemjöl och bakpulver. Rör om.
* Lägg i pajformen.
* Lägg i hackad rabarber.
Hyvla smör till ett lock.
* Slå på pärlsockret.
* Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med vispgrädde
 

Hela Sösdala Bakar
Rabarberpaj

Plommonpaj (finns på sidan 26) Hela Sösdala bakar 2013
Recept och paj inlämnat av Sara Johansson

Vinnande paj "Frisk god smak. Snygg presentation. Ger mersmak. Elegant"

Pajskal:

Hela Sösdala Bakar
Foto på Saras plommonpaj
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Ca 10 plommon
200 gram mandelmassa

75 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
1 1/2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker


* Smällt smöret och blanda ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke.
* Tryck ut degen i en pajform.
*
Förgrädda i ca 10 min mitt i ugnen på 200 grader.
 
* Dela och kärna ut plommonen.
* Riv mandelmassan och rör den med smöret
* Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
* Blanda ner mjölet och vaniljsockret.
* Bred ut mandelsmeten i pajskalet.
* Tryck ner de delade plommonen i fyllningen.
* Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Pudra med florsocker och servera gärna med vaniljvisp eller vaniljglass.
I efterhand har jag fått veta att denna tjej eventuellt kunde varit på Hela Sverige Bakar, så det är inte konstigt att pajen är jätte god. Följ gärna hennes blogg Saras bak & blandat



Hela Sösdala Bakar
Plommonpaj