måndag 7 juli 2014

Flädersaft

När vi var ute på en promenad förra veckan passerade vi flera enorma buskar med fläder. Det luktade helt ljuvligt. Och eftersom vi inte hade hittat någon svamp fyllde vi korgen med fläderblommor i stället. 
Hitta en fläderbuske med äkta fläder.
Blomklasarna ska var platta upptill. (Googla gärna.)

Plocka ca 40 klasar

Dela 3 citroner ganska tunt
Tillsätt 1,5 kg stösocker
Min NilsJohan är en trogen vän
Lägg de sköljda fläderblommorna och citronerna
i en bunke eller spann.
Håll på 2 liter kokande vatten.

Blanda i 50 g citronssyra.
(Jag använde bara 30 g. Vi dricker upp saften snabbt här hemma)
 
Häll upp saften på några fina, väl rengjorda, flaskor.
Jag sparar oftast flaskor och glasburkar för de är såå

bra att ha i skördetider.
Njut av en helt underbart god saft.
 

Fläderblomssaft ca 2,5 liter
http://www.dansukker.se/se/inspiration/aret-runt/sommar/fladerlatt.aspx?gclid=CM3q8-LEnr8CFUOzcgodhnkA_w

Ingredienser
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Strösocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.