måndag 4 augusti 2014

Glöttadá

I söndags var det Glöttadá på Hovdala slott utanför Hässleholm. En härlig tillställning där barnen och deras fantasi var i fokus. 
Dagens program
Karta så man hittade till alla roliga aktiviteter


Prinsessor...

... och riddare fyllde slottet.

Stora Sören

Lilla Limpan

Sagoteater med Stora Sören och Lilla Limpan
Spännande även för de vuxna Banditsagor

Femkamp med bl a balansgång.
Inte så lätt som det ser ut att vara.


Skånska Björnens Riddare
Skånska Björnens riddare (http://www.skanskabjornen.com/) och riddarna från Silverfalken är otroligt skickliga ryttare och man kunde verkligen se på hästarna att de tyckte detta var kul. 
Skånska Björnens Riddare

Skånska Björnens Riddare

 
Skånska Björnens Riddare

Skånska Björnens Riddare
Skånska Björnens Riddare

Skånska Björnens Riddare
___________________________________
Ett stort + för mig var att det även pågick arkeologiska utgrävningar på Hovdala. Sånt tycker jag är superspännande. Vi tittade lite vart de grävde, pratade med amatörarkeologerna när de tvättade skärvorna.


”Mest spännande hittar vi på slutet” 
Av Anna Persdotter 4 AUGUSTI 07.14
 
Vid Hovdala slott fortsätter den arkeologiska utgrävning som pågått varje sommar sedan 1999. I år har gruppen hittat några pusselbitar till i mysteriet Hovdala.
 
14 amatörarkeologer har, under ledning av arkeologen Anders Ödman, docent i arkeologi vid Lunds universitet, genomfört en utgrävning vid Hovdala slott. Det hela är en återkommande kurs som ordnas i samarbete med Studiefrämjandet i Hässleholm och hålls under några dagar varje sommar.
– Förutom den arkeologiska utgrävningen har vi haft några miniföreläsningar. I dag har vi till exempel pratat om landförskjutningar, säger Anders Ödman.
 
I år har man grävt på den yttre borggården, för att se om man kan hitta någon förklaring till varför man byggde det nya slottet.
– Den gamla medeltida borgen stod kvar till 1612 och redan 1511 byggdes den äldsta delen av det nuvarande slottet. Frågan är varför man har två stycken sådana här samtidigt, säger Anders.
Hans teori är att det hade med Hovdalaån att göra.
– Jag tror att man har använt sig av ån för vattenkraft.
 
Nu tror han sig ha fått det bekräftat, efter att ha hittat vad som verkar vara en dammvall till en kvarn.
Efter att ha arbetat sig ner genom flera lager av det Ehrenborgska köksavfallet, ekhuggspån i torven från något gammalt bygge, rester av ostron från Sivert Grubbes tid kom de till slut ner till det verkligt spännande, det vill säga resterna av det som kan ha varit en damm till en kvarn.
Anders Ödman har också hittat referenser i källmaterialet till något som kallas för Hovdala mölla.
Tyvärr tillåter inte tid och resurser en storskalig utgrävning så gruppen får nöja sig med det de lyckas gräva fram.
 
Många deltagare återkommer år efter år.
– Vi har folk från stora delar av landet och i början när man får presentera sig så brukar de säga att det här är årets höjdpunkt.
André Kuntsi från Tollarp är med för första gången.
– Jag har alltid varit intresserad av arkeologi och jag fick den här kursen i present, säger han.
– Det har varit roliga dagar, men lite väl varmt. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att syssla med arkeologi i framtiden."
Artikel från tidningen Norra Skåne 2014-08-04