måndag 4 augusti 2014

Hovdalatårta

Detta är en jätte bra tårta att bjuda på till den sötsugne, speciellt om det kommer någon som inte tål gluten. Använder man dessutom laktosfri grädde kan denna tårta ätas av nästan alla. 

Ingredienser i botten:
grutenfri, glutenfritt, mandlar, grädde, kolasås, äggvitor, marängsmet4 äggvitor
2 dl socker
175 g sötmandel

Kolasmet:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
2 ½ dl vispgrädde
1-2 msk kakao


Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Skålla och mal mandeln. (Här fuskar jag ibland och maler dem med skal)
* Vispa äggvitorna till hårt skum. Strö i sockret lite åt gången under kraftig vispning. Blanda försiktigt ner sötmandeln.
* Lägg bakplåtspapper i en rund form, bred ut mandelsmeten i den och grädda i ca 30 minuter.
* Låt kakan kallna och lossa den sedan från bakplåtspappret och lägg på ett serveringsfat.
* Koka grädde, socker och sirap tills det tjocknar. När den är så tjock att den bildar gångar när man rör i den tillsätts siktat vaniljsocker.
* Låt smeten svalna lite och häll den sedan över mandelbottnen.
* Vispa grädden och spritsa den på kanterna över den kalla tårtan. Sikta kakao över tårtan.



Hovdalatårta (hofdalatårta) ska ha serverats på alla de stora högtiderna av damerna Ehrenborg på Hovdala Slott.