onsdag 31 december 2014

Nougatine - ätbara skålar fyllda med godheter

Under hösten har det på Barnkanalen (svt) gått ett program som heter Årets Sockerbagare. I ett av programmen visade Mattias Ljungberg (som vunnit OS med Svenska Kocklandslaget två gånger, utsedd till Årets Konditor och gjorde Kronprinsessan Victorias bröllopstårta) hur man gjorde nougatine, en sorts mandelknäck. Och hur man kunde forma detta till små skålar. Super coolt! Se bilder längre ner eller ännu hellre klicka in på länken under bilden och kolla in proffstipset.

Nougatine, mandelknäck, sockerkorgar, sockerskålar, mendelmusselformar, efterrätt, dessert, Sösdala, Hässleholm, Årets Sockerbagare


Igår den 30e december skulle vår familj fira tidig nyår tillsammans med några av mina närmsta vänner, och detta blev ett jätte bra tillfälle att testa att göra dessa små skålarna. Tyvärr hittade jag inget recept men så här gjorde jag:
ca 2 msk glukos och 4 dl strösocker smältes under omrörning i en tjockbottnad gryta tills den blev gyllenbrun (ca 150 grader). 4 dl mandelmjöl som jag hade micrat lite (om den är kall stelnar sockret och blir klumpigt) hälldes i sockerblandningen. Rör runt. Häll upp smeten på bakplåtspapper. Lägg ett till ark bakplåtspapper ovanpå och kavla ut sockersmeten tunt. Se upp för smeten är jätte varm, men man måste göra detta medan smeten är lite varm och formbar. Skär eller stansa ut bitar. Lägg en nougatineruta över tex en mandelmusselform och lägg ännu en mandelmusselform ovanpå. Tryck. Tada! Sockerskålen är klar. Om man inte hinner forma smeten innan den stelnar kan man lägga den  ugnen en liten stund på 150 grader så blir smeten följsam igen.

Nougatine, mandelknäck, sockerkorgar, sockerskålar, mendelmusselformar, efterrätt, dessert, Sösdala, Hässleholm

Nougatine, mandelknäck, sockerkorgar, sockerskålar, mendelmusselformar, efterrätt, dessert, Sösdala, Hässleholm
 Glass, bär och chokladflarn blev kvällens dessert.

Nougatine, mandelknäck, sockerkorgar, sockerskålar, mendelmusselformar, efterrätt, dessert, Sösdala, Hässleholm
Nougatine-skålar kunde man fylla på i flera omgångar med alla möjliga sorters frukter och bär.

Nougatine enligt Allt om mat
Ingredienser:
2 dl strösocker        
120 g hasselnötter        
1 msk osaltat smör     
1 tsk jordnötsolja

1. Sätt ugnen på 250°. Rosta nötterna i mitten av ugnen, ca 5 minuter. Hacka dem fint.
Sänk ugnsvärmen till 150°.
2. Smält sockret i en stekpanna, utan omrörning, tills det är gyllenbrunt.
3. Häll i nötterna och rör till en jämn smet. Rör sedan i oljan och smöret.
4. Arbeta smet/degen på oljad rostfri bänk eller marmorskiva.
Kavla ut, med oljad kavel, så tunt som möjligt. Om degen kallnar för snabbt; sätt in den några minuter i 150° så mjuknar den.
5. Skär den i ca 5 mm breda remsor då den fortfarande är lite mjuk.
Låt svalna.