onsdag 12 augusti 2015

Fyra dagar Gotland

Ett vitkalklat hus, i Hemse-trakten, fyllt av kärlek och sprallig energi blev vårt hem i fyra dagar. Vi är så tacksamma att vi fick denna möjlighet att spendera vår semester här.

En dag i maj fick vi detta meddelandet:
Helt galet!! Vännerna på Gotland bjöd över oss. En resa över dit med bil kan ju kosta skjortan, och dessutom fick vi bo hos dem. Verkligen otroligt generöst.


Dag ett

GPS-skrälle. Efter att ha sovit 3 respektive 2,5 timme satt familjen i bilen och mannen frågade mig "Hur lång tid sa du att det tog till färjan?" Detta hade jag kollat på en av de vanligare hemsidorna så jag svarade ganska på minuten vad hemsidan hade sagt. "GPSen säger att det tar en timme mer än vad hemsidan sa". "VAA?!??" Jag kände att jag blev lite illamående, det går ju inte färjor till Gotland stup i kvarten. Enligt GPSen skulle vi vara vid färjan exakt när den skulle gå. Vi hade haft en timmes marginal i planeringen så vi inte skulle behöva stressa. Om vi på något vis lyckades köra in 15 minuter på de stora vägarna så kanske vi skulle hinna med. Enligt internetkartan skulle vi köra en viss väg och medan GPSen försökte ladda klart började jag köra. GPSen började krånglar och jag mindes att ca vilken väg vi skulle ta första 10 milen. Efter 15 minuter kommer äntligen GPS-skrället igång. "Gör U-sväng." "Gör U-sväng." "Gör U-sväng!!." Jag övergav internetrutten och började följa GPSen. Nu var vi ännu mer sena. In på en rastplats, loggade in på Destination Gotland och bokade om till en färja som gick 4 timmar senare. (OBS den GPS-en är nu avinstallerad).

Nu fick vi lite tid att ha en fm fika på en vacker gräsmatta, lugn lunch och dessutom upptäckte vi en otroligt vacker park i Oskarshamn. Ett hemmasytt fodrat lapptäcke lades ut, och mannen (som skulle stå för det mesta av körningen) somnade i sommarsolen. Parken hade både öppna ytor med gräsmatta, fontäner, konstverk, blommor och vissa partier som var kuperat med stora stenar och träd att klättra i. Barnen behövde verkligen få röra springa av sig lite och leka.

 
Oskarshamns stadskyrka från 1860-talet låg också i parken.
En väldigt fin gul kyrka som hade sommaröppet.
 
Efter någon välgörande timme i parken var det dags att bege sig mot båten. Lite nervös var jag faktiskt. Vi skulle ju vara på en båt i tre timmar ganska många mil ut på havet.
Vi såg den först genom backspegeln... oj vad stor färjan var. SF 700 - HSC Gotlandia Nu i efterhand vet jag att det var den "lilla" båden som bara tar 700 passagerare. Då vi bokat om och fått lägga ut några hundralappar till fick vi platsbiljetter med sköna vilostolar. Jag lyssnade noga på instruktionerna om vart flytvästarna var. Väskan var fylld med godis (för färjegodis tycker jag är omänskligt dyrt), nya målarböcker och pennor, en bok till mig (fortfarande är det "Lady Almina och verklighetens Downton Abbey" som gäller), samt en kortlek. Sköna vilostolar fick vi visst på köpet när vi bokade om biljetterna.

På fast mark! Och inte en enda av oss kände av någon sjösjuka. Vi ankom på kvällen och solen värmde härligt. Något som är ganska sött är att de har inte stora 120 vägar på Gotland. Man är glad om man kör på en 90 väg. Så underbart att få träffa våra vänner igen! Vi bor så gräsligt långt ifrån varandra. 



Dag två

"Schyy de försöker sova." Alla barnen var vakna och väninnan gjorde allt hon kunde för att barnen skulle vara så tysta som möjligt. Inte det lättaste när alla är exalterade att träffas och redo för den nya dagen.

Hölass Detta har jag inte åkt sedan mellanstadiet. Våra vänner som bor på en underbar gård behövde plocka in sitt hö och vi var snabba på att svara vad kul. Vi kan ju inte direkt säga att vi hjälpte till med höet då vi bara slängde i 3-4 balar, men vi njöt av doften och när vagnen var full åkte vi alla i hölasset tillbaka till gården. När vi frågar barnen efter semestern vad som varit roligast svarade dottern "Åka hölasset!"


Hoburg. Otroligt vacker plats. Där går en ca 1 km härlig stig längs burgarna med information om Linnés besök, sägnerna, fakta om växterna mm. Men håll i barnen då där finns branta klippor och ett blått hav med strömmar som lockar.

Längst ner på Gotland ligger Hoburgen som är en 35 meter hög klint med branta sidor. Den övre delen uppbyggd av rödaktig kalksten nästan uteslutande bestående av fossiler, bl a sjöliljor, och längst nere vid stranden tar ett stråk av sandsten sin början för att fortsätta norrut på den västra sidan av Storsudret. På klinten står den mest avbildade rauken i Sveriges land - Hoburgsgubben.

Sveries Radio: Calle Brobäck berättar om Hoburgsgubben


Grå Gåsen och Gåsens Lada Koffeinnivån behövde höjas och närmsta café/restaurang när vi passerade Burgsvik var Gåsens Lada som ligger i anslutning till Pensionat Grå Gåsen. Det är här man spelar in SVT:s "Så mycket bättre".
 
Lojsta Slott. Väninnan undrade om vi ville åka och se Lojsta slott, det skulle vara ett slott i en stil som vi aldrig sett innan. Så sant, Lojsta slott är en rekonstruktion på hur man tror att en befästning såg ut här på medeltiden. Där finns även en fin badbrygga och i en anslutande hage går gutefår.



Kyrktornet. Har ni varit uppe i ett kyrktorn förut? Jag har varit det någon gång i mellanstadiet. Nu fick vi möjligheten att gå upp i ett av kyrktornen på Gotland. (På Gotland finns närmare 100 kyrkor, vilket är väldigt många på denna lilla yta.)

Höjder och jag går inte riktigt ihop, men man vill  ju inte tacka nej till ett sånt här erbjudande. Upp var inga problem ... men ner...fy 17. Att kunna se mellan trappstegen så otroligt långt ner. Sakta sakta. Titta inte ner!!

Tjära tillverkning (En sojde) Tjära, det är väl sånt man åker till affären och köper? Men hur produceras det och hur gjorde man förr? Det är inte gjort på en handvändning. Det har jag nog aldrig tänkt på innan. Vi besökte en plats där de fortfarande tillverkar tjära och fick en guidad tur av vår vän. (Om ni klickar in på www.skogssverige.se får ni veta lite mer om hur man gör.)
 

Solnedgång vid Eksta Solnedgång vid havet. Lite svårt för barnen att sitta och verkligen titta på solnedgången, i kanske hela 15 min *fniss* men vi vuxna tyckte det var otroligt vackert.

 




Dag tre

Visby. Det var inte riktigt vår plan att vara på Gotland under Almedalsveckan men så råkade det bli. Barnen var inte superintresserade av att lyssna på politiska debatter, så vi gick in där de flesta andra inte var. Gotlands Museum Första trevliga överraskningen var att det var gratis inträde för barn. Runstenar, skelett, fossiler, upphittade skatter, uppbyggda miniatyrer av städerna från förr. Lite läskigt tyckte barnen, men på översta våningen fanns ett jätte stort rum "Skepp & Skoj" som var till barn. Uppbyggda skepp, utklädningskläder, ett ställe där de kunde klättra och härja fritt. (Samt bra plaster för föräldrar att vila benen på.)

När man är i Visby vill man givetvis se ringmuren, kyrkoruinen Sankta Carin, jungfrutornet mm.



Vårt val för att de minsta benen i gänget skulle orka med (och för att vi andra tyckte det var mysigt ) var en guidad tur runt Visby med det BlåGula minitåget.


Lummelundagrottorna Detta sa sonen i efterhand var det bästa på semestern. Min fundering på när grottorna upptäckte är: Om det är så smalt att du knappt kan andas, varför trycker man sig igenom ändå? I efterhand är jag lite tacksam för pojkarnas dumdristiga upptäckt. Lummelundagrottan är en fin plats med väldigt coola droppstenar.
 
Det var här tre ungdomar 1948 tog sig in i grottsalarna.

Kvällsmys hemma på gården. Barnen badade i poolen, spelade kubb och lekte. På bordet var det uppdukat med varierade gottigheter. Vi myste med hästarna på gården, pratade gamla minnen och framtida förhoppningar. Här ute, 8 timmar från min uppväxtort, kommer en gammal vän från högstadiet på besök tillsammans med sin sambo. Oddsen för att vi skulle råka hamna på samma plats, samtidigt, är ju minimal. Jag är såå glad att detta hände. Detta var absolut bästa överraskningen denna semestern. (Ps J&Å ni ser ut att passa jätte bra ihop. Ta hand om varandra.)
 

De lösa hästarna vid Lojsta hed Varje dag har vi flera gånger passerat igenom Lojsta hed för att försöka få en liten glimt av de berömda russen. De ca 80 russen har 3 beteshagar på totalt 650 hektar, inte konstigt att de lätt kan gömma sig. Vid 23-tiden på kvällen testade vi igen. Jag blev snabbt glad då jag såg ögon glimma i mörkret men det var bara ett rådjur (fast på Gotland är rådjur väldigt ovanliga så det var ju nästan unikt att se ett). Men så ser vi plötsligt dem, ja vi såg faktiskt ganska många russ med sina föl. Att fota i mörker är nästan helt meningslöst men vi fick en bild på en av hästarna som stor bredvid bilen.

Dag fyra

Idag måste vi åka hem. Så sorgligt.

Bagarn's är ett sött litet café som varit verksamt i över 100 år. Förmiddagsfika i deras trådgård är ett måste. En av deras specialitet är Bagarn´s flata mördegsvåffla med vaniljkräm har hängt med i nästan 100 år.
Granne med Bagarns ligger något som enligt mig är lite unikt, Hemse Krut och pappershandel. Vem kommer på en butik där man säljer både krut och papper? *haha*

Glassmagasinet i Visby (jätte nära färjorna) finns verkligen glass i stora stora lass. 180 sorter har de framme samtidigt (totalt har de 290 sorter) och det finns alla möjliga smaker. Här fick jag lite panik, vilken skulle man välja?? Dessutom gick kön fort fram. Vi hann bestämma oss och smakerna smultron, redbull, ferrari bilar och smurfarna var väldigt goda. Extra roligt var det för mannen när han träffade gamla bekanta 33 mil från deras naturliga träffpunkt. Världen är liten.

Hemresan med den stora båten, vi hade valt ekonomibiljetter och då fick man sitta på restaurangtorget. Helt ok, fast jag hade nog gärna haft vilostol så man hade kunnat sova lite.

Vid 23:30-tiden (efter 100,74 mil på en tank) var vi äntligen hemma igen. Borta bra men hemma är ändå alltid bäst. Nu är det bara dags att försöka få bort de 3 extra kilona som råkade hamna på mage rumpa och lår ;-)

Tack älskade JJ P för denna härliga semester! Tack för att ni har gett oss en intensivkurs i sevärdheterna, er natur, er matkultur och er historia på Gotland. (Vissa saker borde vi införa här på fastlandet också, t.ex. brudvisning.) Tack för att ni delade ert hem med oss.