söndag 13 november 2016

Apelsin- och pepparkakscheesecake - julens nya klassiker i vårt hem

För att fira att den första snön har kommit knäckte vi upp årets första glögg. Bara doften av glögg gör att man blir så glad och börja tänka på julen. Julstämningen börjar redan komma. Klapparna till julklappsleken och makens julklapp är redan införskaffade.

Till årets första glögg testade vi även att göra Apelsin- och pepparkakscheesecake och detta kommer vi att göra många gånger det var jätte gott enligt vår familj.

Apelsin- och pepparkakscheesecake
Originalreceptet kommer från Tidningen buffé 2000
 
Botten:
100 gram smör
30 pepparkakor

Fyllning:
200 gram Philadelphiaost
1,5 dl strösocker
3 ägg
1 matsked finrivet apelsinskal
2 matskedar pressad apelsinsaft

Topping:
2 dl crème fraiche
0,5-1 deciliter florsocker
lite finrivet apelsinskal

Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smält smöret och låt det svalna.
* Mixa eller stöt pepparkakorna till smulor.
* Blanda pepparkakssmulorna och smöret. Bred ut det i en rund form (ca 24 cm i diameter) med avtagbara kanter. Tryck gärna till smeten lite. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
* Rör ihop Philadelphiaost och strösocker. Blanda i ett ägg i taget. Sist häll i apelsinsaften och apelsinskalet. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 30 minuter.
* Låt kakan svalna.
* Rör ihop crème fraiche och florsocker. Smaka gärna av så ni får den så söt eller syrlig som ni vill ha den. Bred ut på kakan.
* Toppa med lite finrivet apelsinskal.

Detta blev sååå gott!

Jag valde att dela receptet till en tredjedel och la smeten i 7 små aluminiumformar. Gräddningstiden kunde därmed förkortas ganska mycket och det blev lite lagom mycket/lite till var och en.